Op herinneringstraining met je directie en meer. Initiatieven van het Fonds Aurore Ruyffelaere

 

 

 

 

 

 

 

Maandag 22 oktober 2018 gaat in het BELvue Museum aan het Paleizenplein te Brussel, op initiatief van het Fonds Aurore Ruyffelaere een studiedag door over werken rond burgerschap en herinneringseducatie. Ontdek hier het veelzijdige programma met bijdragen van een aantal deskundigen van de diensten van het departement onderwijs en vorming en uit de verenigingsveld.

Op de dag wordt antwoord gegeven op vragen en verwachtingen als hoe vind ik partners en ondersteuning om vakoverschrijdend burgerschapsvorming op te zetten rond herinneringseducatie in de school?

Verder in het aanbod : gericht aan leerkrachten en directieleden van het Secundair Onderwijs (3de graad BSO en/of BuSO), biedt het Fonds Aurore Ruyffelaere aan een duo van een leerkracht en directielid, een train-the-trainer programma in de vorm van een studiereis naar Auschwitz-Birkenau. De studiereis duurt 5 dagen en vindt plaats van 15 tot 19 april 2019.

Het programma voorziet geleide bezoeken aan verschillende kampsites, nabesprekingen, debatten met overlevenden, filmvoorstellingen, inleiding over de kenmerken van het systeem van nazikampen en genocides, enz. Een evenwicht wordt in acht genomen tussen objectieve verklaringen en subjectieve betrokkenheid, het rationele en het emotionele aspect. De Verlichtingswaarden vormen hierbij het moreel kompas.

Voorwaarde van deelname aan het programma is dat de school vervolgens een eigen studiereis/GWP uitwerkt naar Auschwitz-Birkenau voor de leerlingen B(u)SO.

Wie was Aurore Ruyffelaere? Een kennismaking.